Transferència
L’Atenció Primerenca: El dret dels Infants
Aquest documental té per objectiu visibilitzar i sensibilitzar a la població de les Illes Balears sobre l’Atenció Primerenca. S’emmarca en la I convocatòria dels Premis Agenda 2030 per als col·lectius de PAS i PDI de l’Oficina de Cooperació per al Desenvolupament i la Solidaritat de la Universitat de les Illes Balears.
Mestres Miren Mirestres: el llegat d’un bon docent
“Mestres Miren Mestres: el Llegat d’un Bon Docent” és un documental format per mestres jubilats de les Illes Balears que visibilitza un gran ventall de característiques que ha de tenir un bon mestre.
“Observació entre iguals com a eina de desenvolupament professional docent”
Dia 1 de juny de 2024, a l’espai Rosa Sensat de Barcelona, es va dur a terme una jornada dedicada a presentar els resultats de la investigació titulada “Observació entre iguals com a eina de desenvolupament professional docent”, co-dirigida per David Duran (UAB) i Begoña De la Iglesia (UIB). Aquest projecte, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, ha estat realitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), en col·laboració amb la Xarxa de Competències del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i la Conselleria d’Educació del govern de les Illes Balears.
Es destaca i agraeix especialment la participació de 572 docents d’ambdues comunitats, els quals observaren i foren observats, aportant tota la informació del procés i de la reflexió fruit del feedback intercanviat. Durant el dia es desenvoluparen 6 espais de Comunicació de Resultats i Reflexió dels Participants:
Espai 1: Impacte de l’observació entre iguals en la percepció de col·laboració entre docents, centrant-se en la cultura col·laborativa, l’agència col·lectiva i les actituds vers la col·laboració.
Espai 2: Superació de les resistències a l’observació entre iguals, identificant les resistències tant de les persones observadores com de les observades, així com les variables demogràfiques i la percepció de suport.
Espai 3: Proximitat professional com a prerequisit per a l’observació entre iguals, incloent l’augment de la proximitat i la interpretació dels docents sobre l’efecte en la percepció de l’aprenentatge.
Espai 4: Construcció conjunta de coneixement a les sessions de feedback de l’observació entre iguals, analitzant els tipus de sessions de feedback i els moviments discursius associats.
Espai 5: Caracterització de les sessions de feedback de qualitat en l’observació entre iguals i les variables predictores.
Espai 6: L’observació entre iguals com a mecanisme per identificar objectius professionals de millora i promoure la transferència a la pràctica docent.
Finalment, es va presentar la web de la recerca: https://www.observacioentreiguals.com/blank, on s’hi troben tots els resultats, informes, recursos, guies i productes que se n’han derivat de la recerca conjunta. Agraïm la participació dels docents i investigadors implicats i desitjam que els resultats i documents compartits ajudin al desenvolupament professional docent.